Skip to main content

80+ Best General Knowledge Questions in English

We will provide questions (best GK in English) that will help you easily prepare for any competitive exam. Here you will find the best general knowledge questions, as well as the answers. So that you can perform well in a competitive exam. These questions will be useful to you in many exams.

80+ Best General Knowledge Questions in English


GK Questions with Answers in English 


1.Who among the following wrote Sanskrit grammar?
A. Aryabhatt
B. Charak
C. Kalidasa
D. Panini

(Answer:D. Panini)

2.The metal whose salts are sensitive to light is?
A. Copper
B. Aluminum
C. Silver
D. Zinc

(Answer:C. Silver)

3.Patanjali is well known for the compilation of –
A. Panchatantra
B. Yoga Sutra
C. Ayurveda
D. Brahma Sutra 

(Answer:B. Yoga Sutra)

4.The National Chemical Laboratory is located in.....
A.Bengaluru
B. Mumbai 
C. Pune 
D. Hyderabad

(Answer:C. Pune) 

5.Which one of the following rivers originates in Brahmagiri range of Western Ghats?
A. Cauvery
B. Tapti
C. Krishna
D. Pennar

(Answer:A. Cauvery)

6.Chambal river is a part of –
A. Godavari basin
B. Ganga basin
C. Sabarmati basin
D. Narmada basin

(Answer:D. Narmada basin)

7.The Rowlatt Act was passed in :
A. 1913
B. 1919
C. 1925
D. 1905

(Answer:B. 1919)

8.MS-Word is an example of _____

A.Application software
B.A processing device
C.An input device
D.An operating system

(Answer:A.Application software)

9.The staple food of the Vedic Aryan was
A.Barley and rice
B.Rice and pulses
C.Vegetables and fruits
D.Milk and its products

(Answer:D.Milk and its products)

10.The country that has the highest in Barley Production?
A.Russia
B.China
C.India
D.France

(Answer:A.Russia)

GK Questions with Answers in English Hard


1. Chambal river is a part of –
A.Godavari basin
B.Narmada basin
C.Sabarmati basin
D.Ganga basin

(Answer:B.Narmada basin)


2.Which among the following states is largest producer of Coffee in India?
A.Andhra Pradesh
B.Karnataka
C.Tamilnadu
D.Kerala

(Answer:B.Karnataka)

3.The tropic of cancer does not pass through which of these Indian states ?
A.West Bengal
B.Rajasthan
C.Madhya Pradesh
D.Odisha 

(Answer:D.Odisha)

4.D.D.T. was invented by?
A.Karl Benz
B.Rudolf
C.Mosley 
D.Dalton

(Answer:C.Mosley)

5.Among the following the maximum covalent character is shown by the compound

(1)MgCl2

(2)FeCl2

(3)SnCl2

(4) 

A.Option 1
B.Option 2
C.Option 3
D.Option 4 

(Answer:D.Option 4)

6.In which among the following states is located the Banihal Pass?
A.Sikkim
B.Himachal Pradesh
C.Jammu & Kashmir
D.Uttarakhand

(Answer:C.Jammu & Kashmir)

7. Fathometer is used to measure
A.Earthquakes
B.Sound intensity
C.Rainfall
D.Ocean depth 

(Answer:D.Ocean depth)

8.The hottest planet in the solar system?
A.Venus
B.Jupiter
C.Mars
D.Mercury

(Answer:A.Venus)

9.Which range does Indus river originates from?
A.Northern slopes of Kailash Range
B.South eastern part of Kashmir
C.Eastern slopes of Kailash Range
D.Rohtang pass Himalayas

(Answer:A.Northern slopes of Kailash Range)

10. With which of the following rivers does Chambal river merge?
A.Yamuna
B.Narmada
C.Ganga
D.Banas

(Answer:A.Yamuna)

GK Questions with Answers in English 2021


1.Hirakud Dam is located on which river?
A.Subarnrekha
B.Bhargavi
C.Mahanadi
D.Rihand

(Answer:C.Mahanadi)

2.Which of the following is related to Bharat Nirman Scheme?
A.Family welfare programme
B.Infrastructure development
C.Foodgrain production self sufficiency
D.Employment generation program

(Answer:B.Infrastructure development)

3.The channel that separates Lakshadweep Islands and Maliku Atoll is known as which among the following?
A.9° Channel
B.10° Channel
C.Kardiva Channel
D.Coco Channel

(Answer:A.9° Channel)

4.Which one of the following ports is the oldest port in India?
A.Vishakhapatnam Port
B.Kolkata Port
C.Mumbai Port
D.Chennai Port

(Answer:B.Kolkata Port)

5.The following hills are present where Eastern Ghats and Western Ghats meet ?
A.Annamalai Hills
B.Cardamom Hillls
C.Sahyadri hils
D.Nilgiri Hills

(Answer:D.Nilgiri Hills)

6.Which of the following is not a nuclear power center?
A.Kota
B.Narora
C.Kakrapara
D.Chamera

(Answer:D.Chamera)

7.India’s largest inland saline wetland system is located in which of the following states ?
A.Rajasthan
B.Gujarat
C.Andhra Pradesh
D.Orissa

(Answer:A.Rajasthan)

8.First Afghan War took place in
A.1848
B.1839
C.1833
D.1843

(Answer:B.1839)

9.With which of the following countries, India has signed First Tax Information Exchange Agreement?
A.Honduras
B.Guyana
C.Bermuda
D.Belize

(Answer:C.Bermuda)

10.Guwahati High Court is the judicature of
A.Arunachal Pradesh
B.All of the above
C.Assam
D.Nagaland

(Answer:B.All of the above)

GK Questions in English with Answers 2021


1.In which of the following Himalaya , high peaks are very rare?
A. Punjab Himalaya  
B. Kumaon Himalaya
C. Kumaon Himalaya 
D. Trans Himalaya

(Answer:A. Punjab Himalaya)

2. Grand Central Terminal, Park Avenue, New York is the world’s
A.largest railway station
B.longest railway station
C.highest railway station
D.None of the above

(Answer:A.largest railway station)

3.Which among the following hill ranges of South India are not spread in both Kerala and Tamil Nadu?
A.Agasthyamalai Hills
B.Palani Hills
C.Cardamom Hills
D.Anaimalai Hills

(Answer:B.Palani Hills)

4.The top three largest produced oilseeds in India are...........
A.Soyabean, Mustard and Groundnut
B.Mustard, Soyabean and Groundnut
C.Soyabean, Groundnut and Mustard
D.Groundnut, Soyabean and Mustard

(Answer:C.Soyabean, Groundnut and Mustard)

5.The Ganga Plain can be best described as a:
A.Peneplain
B.Pediplain
C.Karst plain
D.Geosyncline

(Answer:D.Geosyncline)

6.Cultivation of which of the following crops is alleged to be responsible for the Maharashtra’s Marathwada drought?
A.Tuar Dal
B.Bt Cotton
C.Sugarcane
D.Orange

(Answer:C.Sugarcane)

7.Which of the following statements with respect to the distribution of mineral wealth in India is / are correct?

  1. Major deposits of Chromite mineral in India are concentrated in Odisha
  2. Major deposits of Tungsten in India are concentrated in Rajasthan
  3. Major deposits of Barytes in India are concentrated in Andhra Pradesh

Select the correct option from the codes given below:

A.Only 1 & 2
B.Only 2 & 3
C.Only 1 & 3
D.1, 2 & 3

(Answer:D.1, 2 & 3)

8.The Single Rope Floating Raft (SRFR) Method is most commonly used for the cultivation of:
A.Sugarcane
B.Jute
C.Cotton
D.Seaweeds

(Answer:D.Seaweeds)

9.Which among the following authorities in India has ceased to exist after recent changes in the legislations?
A.National Pharmaceutical Pricing Authority
B.National Tiger Conservation Authority
C.National Environment Appellate Authority
D.Sports Authority of India

(Answer:C.National Environment Appellate Authority)

10.Which of the following is not a major family of languages spoken in India?
A. Altaic
B.Sino-Tibetan
C.Sino-Tibetan
D.Dravidian

(Answer:A. Altaic)

GK Questions in English 2021


1.Film and TV institute of India is located at
A.Pimpri (Maharashtra)
B.Rajkot (Gujarat)
C.Pune (Maharashtra)
D.Perambur (Tamilnadu)

(Answer:C.Pune (Maharashtra))

2.Epsom (England) is the place associated with
A.Horse racing
B.Polo
C.Shooting
D.Snooker 

(Answer:A.Horse racing)

3.Federation Cup, World Cup, Allywyn International Trophy and Challenge Cup are awarded to winners of
A.Cricket
B.Volleyball
C.Tennis
D.Basketball

(Answer:B.Volleyball)

4.Each year World Red Cross and Red Crescent Day is celebrated on
A.May 15
B.June 1
C.May 8
D.June 18

(Answer:C.May 8)

5.For which of the following disciplines is Nobel Prize awarded?
A.Physiology or Medicine
B.Literature, Peace and Economics
C.Physics and Chemistry
D.All of the above

(Answer:D.All of the above)

6.Which is the religion for which the Fire temple is the place of worship?
A.Zoroastrianism
B.Hinduism
C.Buddhism
D.Jainism

(Answer:A.Zoroastrianism)

7.The United Nations Organization has its Headquarters at
A.Hague
B.Bali
C.Washington DC
D.New York, USA

(Answer:D.New York, USA)

8.Famous sculptures depicting art of love built some time in 950 AD – 1050 AD are
A.Konark Temple
B.Mahabalipuram temples
C.Sun temple
D.Khajuraho temples

(Answer:D.Khajuraho temples)

9.Where can Coral reefs be found in India?
A.Rameshwaram
B.The Malabar Coast
C.Mahabalipuram
D.Trivandrum

(Answer:A.Rameshwaram)

10.Objects at the surface of water can be viewed from a submarine under water by using this instrument.
A.Kaleidoscope
B.Periscope
C.Stethescope
D.Telescope

(Answer:B.Periscope)

GK Questions with Answers in English for Class 10

1.Visvervaraya Iron and Steel plant is located in which of the following states?
A.Rajasthan
B.Maharashtra
C.Odhisha
D.Karnataka

(Answer:D.Karnataka)

2.The famous Jamia Milia Islamia university is located in which of the following cities?
A.Varanasi
B.Pune
C.Mumbai
D.New Delhi

(Answer:D.New Delhi)

3.Which is the most important raw material for generation of power in India?
A.Aluminum
B.Coal
C.Ironstone
D.Silicon

(Answer:B.Coal)

4.Which of the following line divides India into northern and Southern parts?
A.Tropic of capricorn
B.Equator
C.Tropic of cancer
D.Arctic circle

(Answer:C.Tropic of cancer)

5.Which among the following statement is/are correct?
1. In India, the Himalayas are spread over five States only
2. The Western Ghats are spread over five States only 
3. Pulicat Lake is spread over two States only
Choose the correct option from the codes given below:
A.1 only
B.3 only
C.1 & 2
D.1, 2 & 3

(Answer:B.3 only)

6.The region lies between the Chota Nagpur Plateau on the West and the Ganges Delta on the East is known as which of the following?
A.Bhabar
B.Dooars
C.Rahr
D.Tarai

(Answer:C.Rahr)

7.The older alluvial plain above the level of the flood plains is known as which of the following?
A.Bhangar
B.Bhabar
C.Tarai
D.Khadar

(Answer:A.Bhangar)

8.Which of the following hill stations is considered as the Ooty of Andhra Pradesh?
A.Lambasingi
B.Papi Hills
C.Sri Sailam
D.Araku Valley

(Answer:D.Araku Valley)

9.In the Thar region, the shifting sand dunes are locally known as by which name?
A.Dhrian
B.Dhoros
C.Daurs
D.Dhaya

(Answer:A.Dhrian)

10.Which among the following is not a sister city of Bangalore?
A.Gunsan, South Korea
B.Kharkiv, Ukraine
C.San Francisco, United States
D.Minsk, Belarus

(Answer:A.Gunsan, South Korea)

GK Questions with Answers in English for Class 5

1.Which of the following musical instruments is played by Amjad Ali Khan?
A.Guitar
B.Sarod
C.Veena
D.Tabla

(Answer:B.Sarod)

2.Dr. V. Kurien is famous in the field of ______.
A.Economic reforms
B.Atomic power
C.Dairy development
D.Poultry farms

(Answer:C.Dairy development)

3.Who created the famous Rock Garden of Chandigarh?
A.Nek Chand
B.Gaudi
C.Saarinen
D.Krishnarao Jaisim

(Answer:A.Nek Chand)

4.Greta Garbo is associated with
A.Music
B.Literature
C.Classical dance
D.Acting

(Answer:D.Acting)

5.NASA’s most famous space telescope goes by the name?
A.Humble Space Telescope
B.Muble Satellite Telescope
C.Galaxy Satellite Telescope
D.Hubble Space Telescope

(Answer:D.Hubble Space Telescope)

6.This scientist is well known for his theory of relativity. Who is he?
A.James Watt
B.Marconi
C.Thomas Alva Edison
D.Albert Einstein 

(Answer:D.Albert Einstein) 

7.Golf player Vijay Singh belongs to which country?
A.UK
B.India
C.USA
D.Fiji

(Answer:D.Fiji)

8.In which country are the cities Ankara and Istanbul located?
A.Pakisthan
B.Iraq
C.Turkey
D.Afghanistan

(Answer:C.Turkey)

9.Who among the following has becomes the fourth Indian to win a Grand Slam?
A.Rohan Bopanna
B.Mahesh Bhupati
C.Sania Mirza
D.Leander Paes

(Answer:A.Rohan Bopanna)

10.A Horse walks into a bar- This Book is written by-
A.Jessica Cohen
B.Dovelah Gee
C.Han Kang
D.David Grossman

(Answer:D.David Grossman)

GK Questions with Answers in English for Class 4

1.Chirmiri hill station is located in which of the following states of India?
A.Jharkhand
B.Odisha
C.Chattisgarh
D.Karnataka

(Answer:C.Chattisgarh)

2.Which of the following foreign country is closer to the Andaman group of islands?
A.Vietnam
B.Myanmar
C.Thailand
D.Indonesia

(Answer:B.Myanmar)

3.Campbell Bay is located in which of the following places of India?
A.South Andaman
B.Little Nicobar
C.Great Nicobar
D.Little Andaman

(Answer:C.Great Nicobar)

4.Which of the following is the largest island of Lakshadweep group?
A.Andrott
B.Kalpatti
C.Amindivi
D.Minicoy

(Answer:A.Andrott)

5.Karbi Anglong plateau is located in which of the following states of India?
A.Karnataka
B.Assam
C.Kerala
D.Maharashtra

(Answer:B.Assam)

6.The rainfall distribution pattern over the Ganga basin decreases following which of the following directions?
A.From West to East and North to South
B.From West to East and South to North
C.From East to West and North to South
D.From East to West and South to North

(Answer:D.From East to West and South to North)

7.India leads in the production of which of the following minerals in the world?
A.Iron ore
B.Sheet mica
C.Gypsum
D.All of the above

(Answer:B.Sheet mica)

8.Which among the following statements about the Unclassified forest are correct?
1. Cutting of trees not allowed
2. No public entry is allowed there
3. There is no restriction on the cutting of trees and grazing of cattle
4. 18% of the total forest of India falls under Unclassified forest category
Choose the correct option from the codes given below :
A.1 & 2
B.2 & 4
C.3 & 4
D.1, 2, 3 & 4

(Answer:C.3 & 4)

9.Geothermal energy is basically a which of the following type of energy?
A.Non-renewable
B.Biotic
C.Renewable
D.Non-cyclic

(Answer:C.Renewable)

10.In which of the following states, the density of the population is the lowest as per the census 2011?
A.Arunachal Pradesh
B.Meghalaya
C.Manipur
D.Mizoram

(Answer:A.Arunachal Pradesh)







Related Posts Direct Link
General Knowledge Questions Click Here
Rajasthan GK Click Here
Maharashtra GK Click Here
Bihar GK Click Here
Madhyapradesh GK Click Here
Computer GK Click Here
GK in Hindi Click Here
Uttarpradesh GK Click Here
Haryana GK Click Here
Indian Army GK Click Here
Assam GK Click Here
World General Knowledge Click Here
Reasoning Questions Click Here
Gujarat No Itihas Click Here
General Knowledge PDF Click Here
Samanya Gyaan Click Here

Popular posts from this blog

રાજકોટ સત્યાગ્રહ (1938-39 )

રાજકોટ સત્યાગ્રહ (1938-39) : રાજકોટ રાજ્યમાં લોકો ઉપર અત્યાચારો થવાથી જવાબદાર રાજ્યતંત્ર મેળવવા માટે થયેલ સત્યાગ્રહ. રાજકોટના ઠાકોર લાખાજીરાજ (1907-1930) પ્રજાપ્રેમી અને પ્રગતિશીલ વિચારો ધરાવતા હતા. તેમણે વહીવટમાં સલાહ આપવા માટે પ્રજાપ્રતિનિધિ સભાની સ્થાપના કરી હતી. રાજકોટમાં રાષ્ટ્રીય શાળા સ્થાપવા માટે તેમણે જમીન આપી હતી તથા ગાંધીજીનાં રચનાત્મક કાર્યો પ્રત્યે તેઓ સહાનુભૂતિ ધરાવતા હતા. લાખાજીરાજના અવસાન બાદ તેમના પુત્ર ધર્મેન્દ્રસિંહ (1930-40) ગાદીએ બેઠા. તેમના રાજ્યનો કારભાર દીવાન દરબાર વીરાવાળા ચલાવતા હતા. વીરાવાળાએ લોકો ઉપર અનેક કરવેરા લાદ્યા. તેમણે દીવાસળી, ખાંડ, બરફ વગેરેના ઇજારા આપ્યા. રમતગમતની કાર્નિવલ કંપનીને જુગારનો પરવાનો આપ્યો. ખેડૂતો ઉપર જાતજાતના કરવેરા તથા વેઠવારા લાદ્યા. તેથી રાજકોટની જાગ્રત પ્રજાએ આવા અત્યાચારો સામે માથું ઊંચક્યું. રાજકોટમાં રાજ્યની માલિકીની મિલમાં મજૂરો પાસે 10થી 12 કલાક કામ કરાવવામાં આવતું. તેથી મિલ-કામદારોએ એક યુનિયન સ્થાપ્યું. ફેબ્રુઆરી 1937માં મિલ-કામદારોના યુનિયનને ગેરકાયદેસર ઠરાવી તેના કાર્યવાહક મંડળના 14 આગેવાનોને પકડીને સરકારે હદપાર કર્યા. સ્થા

100+ सामान्य ज्ञान प्रश्नोत्तरी | GK in Hindi

 हम आपको सामान्य ज्ञान के ऐसे प्रश्न प्रदान करेंगे  जो आपको किसी भी  परीक्षा की तैयारी में आसानी से मदद करेंगे। यहां आपको सामान्य ज्ञान के सर्वोत्तम प्रश्न मिलेंगे, साथ ही उनके उत्तर भी मिलेंगे। ताकि आप  परीक्षा में अच्छा प्रदर्शन कर सकें। ये प्रश्न कई परीक्षाओं में आपके काम आएंगे। उम्मीद है की आपको हमारी पोस्ट पसंद आएगी और पोस्ट को पढ़ के आपका  नॉलेज भी बढ़ेगा। 100 सामान्य ज्ञान प्रश्नोत्तरी  1. इनमें से किस को वान डाईमेंस लैंड कहां जाता है ? A.पेरू B.तस्मानिया C.एरिज़ोना D.ग्रीनलैंड (Answer:B.तस्मानिया) 2. भारत की जलवायु का सबसे महत्वपूर्ण विशेषता इनमें से कौन सी है ? A.हवाओं का मौसमी परिवर्तन B.ग्रीष्म एवं शीतकालीन पवनों का प्रभावी होना C.पवनों की दिशा में परिवर्तन  D.वर्ष भर लगातार वर्षा (Answer:C.पवनों की दिशा में परिवर्तन) 3. उच्च न्यायालय के “न्यायाधीशों को” शपथ इनमें से कौन दिलाता है ? A.मुख्यमंत्री B.राज्यपाल  C.राष्ट्रपति D.सर्वोच्च न्यायालय का मुख्य न्यायाधीश (Answer:B.राज्यपाल) 4. 1939 में भारतीय राष्ट्रीय कांग्रेस के त्रिपुरी अधिवेशन में सुभाष चन्द्र बोस पुनः कांग्रेस के अध